Followers

♥ Click Yaaa ♥

Thursday, April 7, 2011

Tutorial Background at Image .

hey readers , sri terpanggil utk buat tutorial .
lupe akn exam jap , esok last day ! haha ~

2 paper more , teruskan perjuangan mu wahai sri juju !
yeah !

then , today nk buat tutorial psal background at image .
sri tgk blog zuai , die buat tuto psal ni , tpi die version photoshop .
hee , so skrng untuk lebih mudah .
kite buat version gimp dan photoscape ! :)
yeah , jom mulekan ! :)


contohnye . mcm gmbr kt atas ni .


so , for the first open korg punye gimp .


then upload gambar yg nak di edit .


contohnye , gmbr mcm ni .


after that , click " FILE ---> OPEN "


upload gmbr yang nak di jadikkan background tu , contohnye mcm gmbr sri tu la :)
click pd file background trsbut , click " EDIT --> COPY "


dh copy , then paste . tab background tadie bole close sbb kite dh copy background nye .


gune kan scale tooth untuk resize background tu .


so , akan jadi macam ni .


then , click : MOOD ---> pilihnya ape version yang korg nak .
cntohnye sri pilih " overlay "


cntik tak ? XD

haha , pastu dh siap . bole save :)


then , ade 1 version algi , yang simple giler .
kalau blogger takde photoscapes ni mmg ketinggln ah .
sbb ni adobe paling easy untuk dapat .


gmbr akan terhasil macam ni :)


oke , first mcm biase , upload gmbr .



upload lg gmbr untuk background plak .
rezsize kan die .

then click twice kt background tadie ,
adjust opicity :)


then save !

sangat muda ? xmo complicated sgt kalau pkai photoshop . sri bg care mudah ! ;)

selamat mencubaa :)


Comment dan Click " Like " eh :)

6 comments:

  1. wahhh tq2 , lg best dri photoshop :P

    ReplyDelete
  2. best lah .
    kreative nye akak :)

    ReplyDelete
  3. akak , Aishah punyer Gimp kan , tkde tab mood tu laa . mcm mane nk adekan balekk ?

    ReplyDelete
  4. @eyca ramdzan

    pg dekat tab window then click yg bwk toolbox (:

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...