Followers

♥ Click Yaaa ♥

Monday, May 9, 2011

Tutorial buat header on gimp .

Assalamualaikum dan hai :)
sri tak sekolah , demam .. dan esok exam . yes ! :(

tutorial request by adek Alisya Amir .
sri igt nak buat video tutorial tapi disebabkan sakit tekak ..
terpakse buat print screen jaaa .
sorry , harap2 faham la ye :)


firstly , pegi FILE --> NEW .

* untuk melihat saiz header blog korg , bole pegi ke tutorial MASAHMADSAFWAN .


dah dapat height dan width . isi pada kotak tersebut .


untuk memasukkan gmbr pada header ..
pergi ke " FILE ---> OPEN "

pilih gmbr ...


pergi pada tab gmabar yang telah di upload .
click " EDIT ---> OPEN "


then , pegi kepada tab header tadie ..
" EDIT ---> PASTE "


untuk rezise gmbr tersbut ..
click " Scale tool "



untuk alihkan gmbr tersbut ..
click " MOVE TOOL "


anda juga bole upload gmbr lagi , cara seperti diatas tadie .

untuk text pulaa , click symbol " A "
dan taip perkataanya :)



untuk mendapatkan text yang berwarna ..
click pada layer di sidebar , click " text "atas background layer ...
then click " ALPA TO SELECTION "

after that , click pada " BLEND TOOL "
dan pilih warne yang korg nak pada gradient ..
stretch pada text tersebut .


untuk mendapatkan border pada text ..
click " SELECT ---> GROW "

dan ambik ketebal ikot text korg .

kemudian pergi pada " BUCKET FILL TOOL "
dan isi pada click pada ruangan kosong pada text tadie ..


kemudian , click " NONE "

cantik tak ? xD


untuk mendapatkan header tranparent ..
click " LAYER ---> TRANPARENCY ---> ADD ALPHA TO CHANNEL "


click " FUZZY SELECT TOOL "
dan click pada gmbr .. dh click .. then click delete pada keyboard korg . huaa3 :D

mcm ni laa hasilnye lepas di tranparen kan ..

untuk save ..
click " FILE --> SAVE AS "

contoh ..
tutorial.png
mesti ' PNG " kalau dan tranparent ..

tu je , harap dapat membantu korg :)


Comment dan Click " Like " eh :)

7 comments:

  1. pandainya dia photoshop.

    Sila lawat: Kaoshi Troll

    ReplyDelete
  2. xretila nak buat..huhuhu...

    ReplyDelete
  3. huhuhu..dh try nak buat tp xmenjadi...sedihnya..:(

    ReplyDelete
  4. semua xreti..huhu..dh ikut step tp xtau la mana yg xjadinya..

    ReplyDelete
  5. mcm mane nak letak header tu kt blog pulak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...